Det viktigste du gjør for en sterk og skadefri kropp

Ønsker du en sterk og skadefri kropp?

Kroppen din endrer seg hele tiden. Muskler, ben, sener og annet vev tilpasser seg etter bruk(1). Så for å bli sterkere og forebygge skade er du nødt for å bevege deg!

"Den tilpasser seg det den utsettes for"

Hvis du bruker kroppen mindre enn normalt, noe som gjerne skjer på ferie, ved sykdom eller skade, vil den svekkes. Se for deg en person som har hatt armen i gips i fire uker. Når gipsen blir tatt av, hvordan ser armen ut? Som regel ganske puslete.

Heldigvis er det også slik at kroppen tilpasser seg hvis du bruker den mer enn normalt(1). For eksempel vil:

- Styrketrening gi økt muskel- og benmasse

- Klatring gi sterkere hud i hendene

- Løping gi et sterkere hjerte

Som et eksempel på viktigheten av bevegelse kan du på bildet under se låret til en 74 år gammel stillesittende person sammenlignet med låret til en 74 år gammel triatlet - det hvite er fettvev og det mørke er muskelmasse(2). Ekstremt?!

"Alder og sykdom spiller en rolle, men det gjør også bevegelse og bruk"

Alder og sykdom påvirker styrke, men det gjør også bevegelse og bruk! Er du 70 år vil du nok ikke kunne bli verdens sterkeste person, men du kan bli sterkere enn det du er på nåværende tidspunkt. Alder medfører at tilpasningsprosessene tar lengre tid, men de pågår så lenge du lever.

Klarer du å se forskjell på låret til den 40 år gamle triatleten og låret til den 74 år gamle triatleten(2)? Det er søren meg ikke lett!

"To ting alle må forholde seg til"

På veien mot økt styrke er det to ting alle må forholde seg til:

- vi må starte på det nivået vi er på

- vi må gi kroppen nok tid til å tilpasse seg

Selv om jeg gjerne skulle vært like god på ski som alpinisten Aksel Lund Svindal, så må jeg ta utgangspunkt i nivået jeg er på i dag. Derifra kan jeg gradvis bygge meg sterkere.

"Gjør du for mye for snart gir kroppen som regel beskjed"

Et klassisk eksempel er når huset skal males, helst på to dager, og det er fire år siden sist man tok i en malerkost. Eller årets første skitur, som selvfølgelig skal være lengre enn naboens. Dette etterfølges ofte av ømhet, stivhet og ubehag. Heldigvis er det som regel ufarlig og noe som roer seg av seg selv.

"En gradvis økning og nok tid forebygger plager og skader"

Ømheten, stivheten og ubehaget kunne muligvis ha vært unngått hvis kroppen var bedre forberedt. Dette er spesielt viktig for idrettsutøvere, som er avhengige av å kunne prestere på høyt nivå. Mange utvikler plager, eller skader seg, etter perioder med rask økning i treningsmengde, for eksempel i tiden etter ferie(3,4).

En gradvis økning og nok tid for kroppen til å tilpasse seg er viktig for forebygging av plager og skader, og dermed også for fremtidig idrettsprestasjon!

"En sterk og skadefri kropp oppnår du over tid gjennom jevnlig belastning og bruk"

Det er ikke tvil om at det finnes grenser for hva menneskekroppen kan klare, men det er heller ikke tvil om at de fleste befinner seg langt derifra. For de aller fleste vil det over tid være mulig å styrke kroppen ved gradvis mer belastning og bruk.

FOR MYE FOR SNART

kan gi plager og økt risiko for skade(3,4).

FOR LITE

kan også gi plager og økt risiko for skade, men vil i tillegg 100 % sikkert ha en negativ effekt på helsa, redusere styrke og medføre dårligere idrettsprestasjon(2,3,4).

EN STERK OG SKADEFRI KROPP

oppnår du over tid gjennom jevnlig belastning og bruk(3,4).

Hold deg oppdatert på fremtidige blogg innlegg om smerte, bevegelse og skadeforebygging ved å like siden på Facebook.

Referanser:

1. Khan KM, Scott A. Mechanotherapy: how physical therapists' prescription of exercise promote tissue repair. Br J Sports Med 2009;43:247-251.

2. Wright VJ. Masterful Care of the Aging Triathlete. Sports Med Arthrosc 2012;20(4):231-6

3. Gabbett TJ. The training-injury prevention Paradox: should athletes be training smarter and harder? Br J Sports Med 2016;50:273-280.

4. Soligard T, Schwellnus M, Alonso J-M, et al. How much is too much? (Part 1) International Olympic Committee consensus statement on load in sport and risk of injury. Br J Sports Med 2016;50:1030-1041

Utvalgt innlegg
Innlegg kommer snart
Følg med videre...
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square