Artrose, degenerative forandringer og "slitasje" - tre ting du må vite!

Dette skulle egentlig ha vært del to av en bloggserie om smerte, men noen nylige samtaler medførte denne sidestikkeren. De jeg pratet med var alle blitt fortalt at de hadde artrose, ulike degenerative forandringer eller "slitasje". Samtlige hadde også blitt informert om at de ikke burde belaste aktuelle kroppsdel. At de måtte være forsiktige. En hadde også fått vite at det eneste han kunne gjøre var å vente på at det ble gale nok, for da kunne det vurderes operasjon.

Dette er ikke greit.

Det er mye mer man kan si om temaet, men i første omgang kommer tre ting du må vite om artrose, degenerative forandringer og "slitasje".

Normal bruk og bevegelse medfører ikke mer "slitasje"

Svært mange som har fått høre at de har artrose i kneet, degenerative forandringer på en sene i skulderen eller slitasje i ryggen lurer på om det er trygt å bruke kroppsdelen. Dette er svært forståelig, da forklaringen på artrose og degenerative forandringer ofte er at kneet, skulderen og ryggen er slitt - derav begrepet "slitasje". Når andre ting vi eier er slitt må vi som regel være forsiktige med dem, reparere dem eller kjøpe nye. Da er det ikke rart at mange lurer på om de bør være forsiktige med å bruke kroppsdelen de nettopp har blitt fortalt er slitt?

Det kan da være greit å vite at alminnelig bevegelse og bruk er bra, både for kneet med artrose, skuldersenen med degenerative forandringer og ryggen med "slitasje".

Som et eksempel viser forskning at normale treningsmengder ikke ser ut til å være negativt, verken for de som er i risiko for å få artrose eller for de som har artrose - det sliter ikke ut brusken. I studier gjort på dyr ses det samme. Hunder som løper 4 km per dag får ikke mer artrose av den grunn. Derimot ses tendenser til mulig forverring dersom dyrene daglig løper ekstremt lange distanser (maraton lengde) over tid, eller dersom de er i for lite aktivitet! Jepp, du hørte rett. Mer degenerative forandringer, eller "slitasje", ved for lite aktivitet (1). 

Hvordan i huleste går det an? Hvordan kan lite bruk gi mer "slitasje"?

Normal bruk og bevegelse medfører mindre "slitasje"

La meg starte med et eksempel fra en interessant studie hvor de undersøkte skuldrene til personer som hadde levd med amputert arm i mer enn 20 år. Disse personene hadde altså en stump på den ene siden og hadde av den grunn vært nødt for å bruke den andre armen en god del mer enn vanlig i løpet av de 20 + siste årene. Det de fant da disse personen ble undersøkt i MR var at skuldrene med stump hadde mer degenerative forandringer, eller "slitasje", enn skuldrene med intakt arm. Skuldrene som ikke ble brukt i det hele tatt hadde med andre ord mer "slitasje" enn skuldrene som ble brukt mye (2).

"Slitasje" er en misvisende betegnelse

Det ser ut til at det vi kaller "slitasje" i kroppslig sammenheng ikke er det samme som det vi ellers kaller slitasje. Kroppene våre er levende og de er tilpasningsdyktige. De fleste ting vi kjøper og bruker er ikke det. Jo mer vi går i skoene våre, jo mer slitasje blir det på dem. Dersom vi lar skoene stå ubrukt på skohylla vil de holde seg lenger. Dette er ikke tilfellet for kroppene våre. Dersom en kroppsdel ikke brukes vil ikke kroppen prioritere resurser på den. Den vil i motsetning til skoen forfalle ved å bli stående på hylla. Den er avhengig av bevegelse og bruk for å vedlikeholdes.

Derfor er bevegelse en del av førstelinjebehandlingen ved nettopp artrose og andre degenerative forandringer.

Er det ikke da både misvisende og uheldig å bruke ordet "slitasje" for å forklare artrose og andre degenerative forandringer? Det er et ord som gjør det mindre sannsynlig at folk gjøre det som er bra for kroppen - beveger og bruker den.

Følg med videre og hold deg oppdatert på smerte, bevegelse og skadeforebygging ved å like siden på Facebook.

Referanser:

1. Bricca A. Exercise does not 'wear Down my knee: systematic reviews and meta-analyses. Br J Sports Med Epub Ahead of print. 2018.

2. Gumina S, et al. Rotator cuff degeneration of the healthy shoulder in patients with unilateral arm amputation is not worsened by overuse. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2018 Jan; 26(1):182-187.

Utvalgt innlegg
Innlegg kommer snart
Følg med videre...
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square